Praktisch

 

Deelnemers

Minimaal 10 maximaal 12 deelnemers.

 

Aan- en van boord

Inschepen vanaf 10.30 uur en einde retraite ca. 16.00 uur voor de weekretraites.

Voor de weekendretraites inschepen vanaf 19.00 uur en einde retraite ca. 17.00 uur.

 

Het schip

We zijn aan boord van de Lis. Een prachtige ruim 110 jaar oude zeiltjalk met als thuishaven Muiden. De Lis is eigendom van schipper Leon, een geweldige vrouw die het heerlijk vindt om te zeilen en die ons, met haar matroos, daarvan de kneepjes zo veel mogelijk zal bijbrengen. Leon doet ook graag mee aan onze meditaties en is dit soort groepen gewend.

 

Het zeilen

Vertrek- en aankomstplaats is Muiden, de thuishaven van de Lis. We zullen als de wind het toelaat, zo veel mogelijk zeilen waarbij we natuurlijk helpen met het hijsen van de zeilen, aan het roer te staan, en vooral te genieten van de rust, de ruimte en de stilte. We bezoeken een paar van de eeuwenoude stadjes aan het IJsselmeer en gaan wanneer mogelijk de Waddenzee op waar we als het mogelijk is droog zullen vallen.

Eten

Het eten is vegetarisch en zo veel mogelijk biologisch. Om de beurt koken een paar personen een dag waarbij de anderen helpen met boodschappen doen, groente snijden, afwassen, opruimen, etc. Mag je bepaalde dingen niet eten of volg je een dieet, neem daar zelf de verantwoording voor.

Het bereiden en nuttigen van de maaltijden is een vorm van meditatie.

Aan boord wordt niet gerookt en geen alcohol gedronken.

Wanneer je niet zonder kunt zijn deze retraites niet geschikt voor je.

Slapen

Er wordt in twee persoonshutten met stapelbedden overnacht. Zo veel mogelijk vrouwen bij vrouwen en mannen bij mannen. Het kan voorkomen dat gemengd slapen noodzakelijk is. Je bed is opgemaakt. Op je bed ligt een handdoek en washandje. In iedere hut is een wastafel. Er zijn twee wc's zijn aan boord. 

Stilte

Om de dag zijn we een dag (ca 24 uur) helemaal in stilte, er wordt dan niet gesproken behalve het uiterst noodzakelijke.

Na de avondmeditatie zijn we iedere dag in stilte tot halverwege het ontbijt de volgende morgen. Ook de andere maaltijden worden grotendeels in stilte gegeten.


Als het lastig voor je is in stilte te zijn, zijn deze retraites niet geschikt voor je.

Begeleiding

De retraites zijn een initiatief van Jan Veenendaal. Hij zwierf met zijn eigen zeilschip jaren op het IJsselmeer en heeft veel ervaring met het begeleiden van (zeil) groepen. Als lid van de Orde van Interzijn is Jan goed ingevoerd in de traditie van Thich Nhat Hanh. Hij is (mede-) oprichter van de Sangha Baarn-Soest, Sangha Diemen en Sangha Den Bosch. Een paar honderd mensen hebben al aan de door hem georganiseerde retraites deelgenomen.

 

Wachtlijst

Er is veel vraag naar deze retraites, ieder(e) week(end) is vol. Voorkom dat je op de wachtlijst terecht komt of zelfs helemaal niet mee kunt. Boek op tijd.

Op de pagina Data kun je zien hoeveel plaatsen er nog vrij zijn.

 

Opgave of vragen

Opgave kan via de pagina Aanmelden.

Mocht je na het doorlezen van de hele website nog vragen hebben stel die dan svp per mail via de Contactpagina.

Data 2019

 

19 september

 

03 oktober

 

17 oktober

 

31 oktober

 

20.00 - 21.30 uur

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief